Care este nivelul prețurilor la imobiliare? Este o întrebare pe care o primesc foarte frecvent în ultima perioadă.
Contextul actual care ne marchează profund este influențat lockdown-ul produs de COVID 19. Dacă ne raportăm la primul trimestru al anului în curs, o treime din acesta a fost sub influența COVID 19. Nu ne puteam aștepta să nu existe consecințe la nivelul activității pieței imobiliare.
Dacă analizăm strict cifrele oficiale se constată că în primul trimestru al 2020 este o creștere a prețurilor/mp util în Cluj Napoca de aprox. 4,2% față de aceeași perioadă a anului 2019. Prețul mediu/mp pentru imobilele cu destinație rezidențială este de 1760 euro, rămânând în continuare cel mai mare preț la nivelul României.
În funcție de interes, oamenii așteaptă fie să scadă nivelul prețurilor medii, fie să crească.
În prima categorie se încadrează cumpărătorii sau posibilii cumpărători. Aceștia ar dori să profite de situație și să cumpere la prețuri reduse. În ceea ce privește cererea, se remarcă în continuare persoane interesate să facă achiziții imobiliare, însă rămân prudente până la restabilizarea pieței. Acestea caută proprietăți cu prețuri de ”COVID 19”, adică cu prețuri reduse.
În a doua categorie sunt vânzătorii care își doresc să vândă la un preț cât mai mare. Pentru analiza ofertei, se constată în continuare entuziasmul vânzătorilor. Așa cum se poate observa, în prețurile solicitate de proprietari nu se regăsește influența COVID 19. Cu alte cuvinte nu se poate discuta de reducerea prețurilor imobiliarelor.
Adevărul este că în ultima perioadă (mă refer la luna martie 2020) nivelul tranzacțiilor a fost redus, însă reducerea drastică a activității sociale stabilită prin declararea Stării de Urgență ne indica o astfel de situație.
Însă o analiză asupra creșterii sau reducerii prețurilor pe piața imobiliară este irelevantă atâta timp cât tranzacțiile de pe piață sunt foarte puține și nu sunt concludente. Pentru cele mai multe dintre acestea prețurile au fost stabilite anterior lockdownul-ului prin antecontracte sau convenții. Doar o mică parte au fost prețuri negociate în perioada martie – aprilie 2020.
Influența efectelor COVID 19 este reflectată punctual în zona pieței imobiliare în primul rând prin reducerea numărului de tranzacții. Fluctuația nivelului prețurilor medii va putea fi analizată într-un context mai larg ce nu va depinde de panica sesizată în rândul populației.